Legatura dintre anxietate si trauma
Atunci când un client nou solicită psihoterapie pentru probleme de anxietate, stiu intotdeauna ca aceasta nu este problema reală și că vom avea mult de lucru. Din punct de vedere psihanalitic, anxietatea, fie ea moderata sau severa, este un simptom, ceea ce înseamnă ca anxietatea NU este problema în sine, ci mai degrabă o manifestare a altceva. A ce? Problema reală din spatele anxietății este ceva ascuns clientului, foarte personal și specific acestuia și de cele mai multe ori foarte greu de identificat.
Desi cauzele care declanseaza anxietatea sunt unice pentru fiecare individ, există o problemă comună care poate provoca anxietate severă, aceasta fiind trauma psihologică. Adesea, persoanele cu un istoric de trauma, se simt chinuiti de anxietate severa si recurenta care se manifesta prin neliniste, ingrijorare permanenta, frica uneori paroxistica, dificultati de a avea incredere in oameni si de a mentine relatii, dificultati de somn, atacuri de panica ocazionale sau periodice si multe alte manifestari neplacute.
Desigur ca anxietatea este doar una din multitudinea de simptome cauzate de durerea emotionala a experientelor traumatice. In psihoterapia psihanalitica, odata ce clientii incep sa devina capabili sa abordeze aceste evenimente înspăimântătoare si terifiante care au dus la anxietate severa si sa le poata da sens, impreuna cu psihoterapeutul, acestia vor putea sa faca schimbari importante in viata si relatiilor lor si vor putea duce o viata mai implinita.