Tristețea și depresia sunt diferite

Deoarece asociem depresia cu simptomul său principal de tristețe omniprezentă, mulți dintre noi ne străduim să facă diferența dintre aceste două stări psihologice comune.

Această confuzie ne poate determina să neglijăm o afecțiune gravă care necesită tratament (depresie) sau, la celălalt capăt al spectrului, să reacționăm exagerat la o stare emoțională firească (tristețe). Din păcate, există multe persoane care se luptă cu depresia și care se gândesc că sunt doar triste sau persoane extrem de îngrijorate că ar putea fi depresive.

Și iată de ce distincția este crucială: dacă suntem depresivi și nu ne tratăm, aceasta are implicații uriașe atât pentru sănătatea noastră mentală pe termen lung cât și pentru sănătatea noastră fizică și calitatea vieții pe care o trăim (și a persoanelor din jurul nostru, copii, parinti, sot, sotie etc).

Persoanele cu depresie suferă adesea de multă stigmatizare în legătură cu boala lor – deși 1 din 5 dintre noi va avea depresie la un moment dat, există încă destul de multă stigmatizare în jurul depresiei și mulți oameni cred, în mod eronat, că depresia este ceva ce pur și simplu se poate elimina cu puțină voință. Deși toți ne simțim triști uneori, depresia este o boală clinică care poate deveni severă dacă este lăsată netratată și adesea recidivează sau devine o afecțiune cronică.

A te simți trist este o parte integrantă a depresiei, dar cele două nu sunt la fel. Cunoașterea și înțelegerea diferențelor poate ajuta o persoană să recunoască când să caute tratament.

Tristeţea

Tristețea este o emoție umană normală pe care fiecare persoană o va experimenta în momente stresante sau neplăcute. O serie de evenimente de viață pot face oamenii să se simtă triști sau nefericiți. Pierderea sau absența unei persoane dragi, divorțul, pierderea locului de muncă sau a veniturilor, problemele financiare sau problemele de acasă pot afecta starea de spirit într-un mod negativ. Eșecul unui examen, neobținerea unui loc de muncă sau experimentarea altor evenimente dezamăgitoare pot declanșa, de asemenea, tristețe.

Aceasta înseamnă că, atunci când acel ceva se schimbă, când durerea noastră emoțională dispare, când ne-am adaptat sau ne-am depășit pierderea sau dezamăgirea, tristețea noastră dispare.

Tristețea este un sentiment care vine și pleacă

Tristețea durează adesea doar câteva ore

Tristețea este declanșată de ceva evident

Tristețea trece după câteva zile

Tristețea are un impact doar asupra anumitor domenii ale vieții tale

O persoană care se confruntă cu tristețe poate găsi, de obicei, o oarecare ușurare în plâns sau cand vorbește cu cineva despre problemele sale

Cel mai adesea, tristețea are legături cu un anumit declanșator

Tristețea trece de obicei cu timpul. Dacă nu trece sau dacă persoana devine incapabilă să-și reia funcționarea normală, acesta ar putea fi un semn de depresie. Dacă starea de spirit scăzută se înrăutățește sau durează mai mult de 2 săptămâni, persoana trebuie să discute cu medicul său.

Depresia

Depresia nu necesită neapărat un eveniment sau o situație dificilă, o pierdere sau o schimbare de circumstanță ca declanșator. De fapt, apare adesea în absența oricăror astfel de declanșatori. Unele dintre persoanele în depresie chiar afirmă faptul că viețile lor sunt fi perfecte și totuși se simt oribil.

Depresia afectează toate aspectele vieții noastre, făcând totul mai puțin plăcut, mai puțin interesant, mai puțin important și mai puțin util. Depresia ne distruge energia, motivația și capacitatea de a experimenta bucuria, plăcerea, entuziasmul, anticiparea, satisfacția, conexiunea și sensul.

Depresia durează pe tot parcursul zilei, adesea mai gravă dimineața

Depresia este un sentiment persistent de dispoziție scăzută și te face să te simți trist in legătură cu orice

Adesea, depresia nu are declanșatoare evidente și nu poate fi asociată unui anume eveniment din viața ta

Depresia se caracterizează prin lipsa de interes și plăcere în activitățile pe care obișnuiai să le găsești plăcute, probleme cu somnul, fie ca dormi prea mult sau prea putin, iritabilitate, neliniște sau agitație

Depresia cauzează sentimente nejustificate sau exagerate de vinovăție sau lipsă de valoare

Depresia are un impact asupra tuturor aspectelor vieții unei persoane

Depresia cauzează dificultăți de a mânca sau de a mânca prea mult, împreună cu creșterea în greutate sau pierderea în greutate

Depresia nu te lasă să te concentrezi sau să iei decizii

Depresia cauzează și simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau dureri de corp care nu au o cauză specifică

Depresia cauzează uneori gânduri sau acțiuni suicidare

Este posibil ca persoanele deprimate să nu mai dorească să petreacă timp cu familia sau prietenii , renunță la hobby-uri și la ce le facea plăcere înainte și adesea se simt incapabili să meargă la serviciu sau la școală

Pentru a fi diagnosticată cu depresie, o persoană trebuie să aibă cel puțin cinci dintre simptomele enumerate mai sus, pe o durată continuă de cel puțin două săptămâni. Atenție însă, trebuie luată în considerare și severitatea acestor simptome, așa că te rog să le utilizați doar ca ghid și să consulți un profesionist în sănătate mintală pentru un diagnostic concludent.

Nu ezita să ceri ajutor, depresia este a afecțiune extrem de comună și există multe tratamente de care ai putea beneficia si tu.

Similar Posts