S
Servicii
C
Ce este psihoterapia psihanalitică
Scopul psihoterapiei este în principal de a ajuta clientul să-și rezolve dificultățile din viața sa prin creșterea gradului de conștientizare a conflictelor ascunse care stau la baza problemelor sale.
Terapeutul îl ajută pe client să exploreze forțele inconștiente care lucrează în viața sa; în special acele forte responsabile de repetarea tiparelor dăunătoare în relații, precum și cele care îl împiedică să ducă o viață mai împlinită. Pe măsură ce conștientizarea de sine crește, oamenii experimentează nu numai ameliorarea simptomelor lor, ci și o forță interioară reînnoită care poate deveni fundamentul unei schimbări permanente. Deși acesta poate fi un proces lung, beneficiile pot pune clientul pe o bază solidă pentru tot restul vieții. Aceasta poate fi o experiență extrem de personală și puternic emoțională, dar perspectiva și înțelegerea se modifică în moduri profunde și vindecătoare.
Psihoterapia psihanalitică este o terapie prin cuvinte, care încurajează clientul să spună orice îi trece prin minte. Acest lucru îl ajută să devină conștient de semnificațiile ascunse din acțiunile sale care ar putea contribui la problemele sale.
Abordarea psihanalitică spune că problemele psihologice provin din impulsurile noastre interne, precum și din traume și emoții reprimate. Lucrurile care s-au întâmplat în trecut pot influența felul în care te simți astăzi. Deoarece multe dintre impulsurile, emoțiile și traumele pe care oamenii le experimentează sunt reprimate, ei nu știu întotdeauna ce cauzează problemele lor psihologice.Ca rezultat, terapia psihodinamică se concentrează adesea pe investigarea inconștientului clientului.
Ascultând poveștile, fanteziile și visele pacienților, precum și discernând modul în care pacienții interacționează cu ceilalți, psihanaliștii oferă o perspectivă unică pe care prietenii și rudele ar putea să nu o vadă. De asemenea, analistul ascultă modurile în care apar aceste tipare între pacient și analist.
C
Cum te poate ajuta psihoterapia psihanalitică?
Discuția cu un terapeut instruit ajută la identificarea tiparelor și comportamentelor problematice subiacente. Analizând materialele care se ivesc in cabinet analistul și pacientul pot descoperi căi către libertatea emoțională necesară pentru a face schimbări substanțiale și de durată și pentru a se vindeca de traumele trecute.
Mulți oameni vin la terapie pentru că simt că sunt prinși de trecutul lor și vor să discute despre asta cu cineva. Terapia oferă un spațiu sigur, personal, unde poți vorbi despre tine și despre ce te deranjează, pentru a încerca să înțelegi conexiunile și tiparele experiențelor tale. Prin înțelegerea acestor conexiuni și tipare, terapia:
- aduce alinare
- reduce confuzia despre ce ajută și ce nu
- identifică schimbările care pot fi făcute în viața ta
- te ajută să te împaci cu ceea ce nu poate fi schimbat
C
Câteva dintre probleme cu care te pot ajuta sunt:
- Depresie
- Anxietate
- Frică
- Singurătate
- Furie
- Tristețe
- Doliu
- Dificultăți de relaționare
- Dificultăți post traumatice
- Sindromul burnout
- Dificultăți de cuplu
- Traume emoționale
- Probleme de identitate
- Probleme de stimă de sine
- Tulburări psihosomatice
- Comportament autodistructiv
- Probleme sexuale
- Adicții
- Insomnie
- Abuz și violență domestică
- Dificultăți în gestionarea emoțiilor
- Problemele alimentare
- Tulburare afectivă bipolară
P
Prima ședintă – la ce să te aștepți
Ședința inițială este una specială și poate dura o oră. În general, te sfătuiesc să te gândești și să îmi comunici circumstanțele din spatele deciziei tale de a cere ajutor și la ce speri să obții din acest proces.
În timpul acestei ședințe inițiale vom explora natura exactă a problemei tale și ce te-a adus în acest punct.
Consultația inițială în psihoterapie psihanalitică este de obicei atât pentru tine, cât și pentru a vedea cum suntem capabili să ne conectăm, dacă există o potrivire bună între noi. Pentru ca psihoterapia să fie eficientă, este necesară o bună relație între pacient și terapeut. Studiile au arătat că acesta este cel mai bun indicator, indiferent de modelul de terapie utilizat (adică psihoterapie psihanalitică, terapie cognitiv-comportamentală etc.). Pentru ca o relație psihoterapeutică bună să se dezvolte, trebuie să existe o chimie între pacient și terapeut – la fel ca în orice alt tip de relație, profesională sau personală. Acest lucru înseamnă efectiv că ar trebui să putem sta împreună – fie prin lucru față în față în cabinet, fie în terapie online prin Skype – să ne conectăm și să ne gândim împreună la problemele pe care le aduci. De obicei, devine evident în prima ședință dacă putem construi o relație psihoterapeutică bună în care să putem explora toate lucrurile care te deranjează.
C
Cum decurg ședintele de psihoterapie
În calitate de psihoterapeut, unele dintre lucrurile pe care le fac sunt să pun întrebări, să clarific, să interpretez și, atunci când este necesar, să-ți cer să stai puțin mai mult cu problemele care apar în mintea ta. Nu este necesar să ai totul clar în minte. Destul de des acest lucru nu este posibil și cu siguranță poate fi unul dintre motivele care te-au adus la psihoterapie. O parte a muncii este de a elimina confuzia din jurul diverselor probleme și de a găsi cuvintele pentru a vorbi despre ceea ce se întâmplă, astfel încât să putem obține o înțelegere mai profundă. Singurul lucru necesar este ca tu să vrei să vorbești despre ceea ce te afectează, dar nu întotdeauna. Și momentele de tăcere pot fi benefice pentru că, nu de puține ori, ne duc într-o zonă și mai profundă a psihicului uman. Pot să te ajut să vorbești despre dificultățile tale punând întrebări, precizând și clarificând ceea ce am înțeles și, ocazional, cerându-ți să rămâi cu o anumită problemă care pare importantă de deschis și explorat. Aceasta din urmă este de fapt o practică pe care o vom urma pe toată durata terapiei.
De obicei, psihoterapia psihanalitică presupune ca pacientul să vină o dată sau de mai multe ori pe săptămână și să comunice cât mai deschis și liber. În timp ce ședințele mai frecvente aprofundează și intensifică tratamentul, frecvența ședințelor este stabilită între pacient și analist.
Ședința durează întotdeauna 50 de minute, iar ședințele încep si se termină la ora convenită. Consultația inițială de terapie poate dura aproximativ 10 minute în plus. Deoarece ședința nu poate începe mai târziu decât s-a convenit, sosirea întârziată înseamnă pierderea unei părți a ședinței, așa că este important să fii mereu la timp.
Divanul, care a devenit un simbol al psihanalizei, nu este neapărat necesar. În timp ce mulți analiști și pacienți consideră divanul ca fiind benefic si de ajutor clienților pentru a fi mai relaxați și mai deschiși, alții consideră că un aranjament față în față funcționează mai bine pentru ei.
C
Cadrul terapeutic și reguli de confidențialitate
- Durata şedinţei este de 50 minute, fără a putea fi prelungită în caz de întârziere;
- Frecvenţa variază de la una la cinci şedinţe pe săptămână, faţă în faţă sau pe divan;
- Plata şedinţelor şi modalităţile de plată sunt comunicate de la început, iar modificările ulterioare – mărire sau micşorare de preţ – sunt, în principiu, în raport cu inflaţia sau alte considerente ce ţin de realitatea externă sau/şi internă a pacientului;
- Confidenţialitatea conţinutului şedinţelor este asigurată prin codul etic al psihoterapeutului şi prin contractul implicit sau explicit cu pacientul / clientul;
- Nimic din conţinut, simptome sau problematică nu poate fi comunicat fără acordul pacientului / clientului;
- Comunicarea ştiinţifică a cazurilor trebuie să ţină cont de două reguli de bază: acordul pacientului şi mascarea identităţii pacientului, în aşa fel încât doar el singur şi numai el să se poată recunoaşte în textul ştiinţific prezentat;
- Este recomandat ca deciziile importante să fie în prealabil discutate și analizate în cadrul şedinţelor de psihoterapie. Anumite decizii pot fi simptomatice sau decurgând din aspecte ale funcţionării pacientului în viaţa sa sau în cadrul procesului terapeutic.
- Este recomandat ca întreruperea sau sfârşitul terapiei să se realizeze de comun acord, cu analiza motivelor şi starii pacientului la acel moment;
- Este indicată restrângerea la maximum a relaţiilor personale din afara relaţiei terapeutice.