Tipurile tulburărilor de anxietate

Tulburările de anxietate de multe ori sunt ignorate pentru că persoanele care le au nu știu să le identifice.  Repetarea lor duce la un moment în care se acumulează și afectează negativ viața persoanei care le are. De aceea, vreau să îți explic pe scurt care sunt tipurile de tulburări de anxietate pentru a le recunoaște și a le putea trata la timp.

Tulburarea de panică

Atacul de panică este cea mai frecventă tulburare de anxietate. S-a constatat că una din 3 persoane a experimentat atacul de panică pe parcursul vieții, iar femeile de două ori mai frecvent decât bărbații.

Atacurile de panică pot include orice combinație de senzații, inclusiv accelerarea bătăilor inimii, respirație rapidă, dureri în piept, amețeli, greață sau dureri abdominale, vedere încețoșată, transpirație, tremurat, senzația că lumea nu este reală (ca și cum ați fi într-un vis sau într-un film), sau trăind momentul ca și cum ai fi în afara ta. Persoana poate experimenta, de asemenea, teama de a-și pierde controlul sau teama de a muri sau de a înnebuni.

Atacurile de panică pot fi declanșate de ceva anume sau pot ivi aparent din senin. Ele ating de obicei intensitatea maximă în 15 minute. Este important de reținut că cineva poate avea atacuri de panică fără a avea tulburare de panică. Când cineva are tulburare de panică, fie evită situațiile despre care consideră că vor provoca un atac de panică (cum ar fi mersul la mall, mersul la cinematograf sau conducerea autovehiculelor), fie se confruntă cu îngrijorarea continuă că va experimenta un alt atac. In cazul tulburarii de panică, atacurile de panică nu trebuie explicate mai bine printr-o fobie specifica sau prin anxietate sociala.

Simptomele tulburării de panică pot include

  • Un sentiment copleșitor de teamă
  • Durere în piept sau senzația că inima îți bate neregulat
  • Simți că s-ar putea să mori sau să faci un atac de cord
  • Transpirație și bufeuri și frisoane
  • Gură uscată, dificultăți de respirație sau senzație de sufocare
  • Greață, amețeli și senzație de leșin
  • Amorțeală, ace sau senzație de furnicături în degete
  • Nevoia de a merge la toaletă
  • Un stomac agitat
  • Țiuit în urechi

Fobiile

Fobiile, cunoscute de  majoritatea oamenilor într-o formă sau alta, sunt tulburări de anxietate care pot afecta viața persoanei care le are. Persoanele cu fobii de multe ori se izolează pentru a nu retrăi intensitatea fricii.

Fobiile și fricile cel mai des întâlnite sunt:

  • Frica de înălțime
  • Teama de spații largi, deschise și incapacitatea de a verbaliza – Agorafobie
  • Frica de spații închise – Claustrofobie
  • Frica de insecte sau animale
  • Frica de separare
  • Fobia socială, cum ar fi timiditatea excesivă, mai ales a copiilor, cu efecte negative pe termen lung

Tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD), este o tulburare de anxietate și se caracterizează prin gânduri (obsesii) și/sau comportamente repetitive (compulsii) recurente, nedorite. Comportamentele repetitive, cum ar fi spălarea mâinilor, numărarea, verificarea sau curățarea sunt adesea efectuate cu speranța de a preveni gândurile obsesive sau de a le face să dispară. Ai putea crede că ceva rău se va întâmpla dacă nu faci aceste lucruri. S-ar putea să realizezi că gândirea și comportamentul tău nu sunt logice, dar totuși îți este foarte greu să te oprești. Efectuarea acestor așa-numite „ritualuri”, totuși, oferă doar o ușurare temporară, iar neexecutarea lor crește semnificativ anxietatea.

Există diferite tipuri de OCD, inclusiv:
– Contaminare – Un impuls de a curăța sau de a spăla pentru că percepeți ceva ca fiind contaminat
– Verificare – Nevoia constantă de a vă verifica pe dumneavoastră sau mediul dumneavoastră pentru a preveni daune, incendii, inundații, vătămări etc
– Gânduri intruzive – Gânduri repetitive care pot fi îngrozitoare și supărătoare
– Acumulare de obiecte inutile – Nu vă simțiți capabil să aruncați obiecte inutile sau uzate

Stresul post-traumatic

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), este o tulburare de anxietate care se poate dezvolta după o experiență traumatizantă, cum ar fi un atac, un accident sau un dezastru natural.
Simptomele pot include amintiri traumatice sau vise, evitarea lucrurilor care îți amintesc de eveniment, incapacitatea de a dormi și senzația de anxietate. S-ar putea să vă simțiți izolat și retras.
Mulți oameni au unele simptome de traumă după un eveniment traumatic. Dar pentru majoritatea oamenilor, acestea dispar cu timpul și nu se dezvoltă în PTSD.
PTSD poate fi tratat cu psihoterapie.

Tulburarea de anxietate generalizată

în care persoana își menține corpul într-o stare permanentă de tensiune deoarece:

  • este permanent îngrijorată
  • prevede doar ce s-ar întâmpla rău dintr-un eveniment (efectul drobului de sare),
  • este într-o continuă agitație în orice situație

În momentul în care înțelegem și acceptăm că nu are niciun sens să rămânem în această stare tensionată permanentă, atunci începe vindecarea noastră.


Te invit să te programezi la o ședință de psihoterapie, să ne cunoaștem și să evaluăm posibilitățile de colaborare.

Similar Posts